В Търговище
- неделя 16 март 2008
от ji
в сезон > Сезон 07/08 > Шампионатни мачове
Bookmark and Share

Отново на път. 30 човека с автобуса и две коли. Отново стандартните сметки. Днес ще бъдем 40 човека в Търговище, а миналия сезон бяхме поне 80. Е да, но тогава се борехме за А група, а сега малко хора вярват, че имаме шанс. Поне половината отбори в А група не могат изобщо да извадят толкова публика на гостуване. Ако дойдат хората от Велико Търново и Варна ще станем около 45.
Тактическата дисциплина е може би най-силното оръжие в съвременния футбол. Толкова често сме виждали по-слаб технически и физически отбор да успява да спечели срещу много по-класен съперник само благодарение на строгото изпълнение на тактическите задачи поставени от треньора от всеки един футболист на терена. Днес НАФТАТА излезе на терена на стадион "Димитър Бурков" в Търговище и показа тактическа дисциплина на световно ниво. Неотлъчно следване от първата до последната минута на вижданията на старши треньора за начина, по който трябва да се провежда футболната игра. През изминалите седмици цял свят се удиви на уникалната футболна философия на Пламен Михов изказана по страниците на вестниците и в интервюта за телевизиите. "Ние не се борим за А група. Нека останалите отбори не се страхуват от нас, ние не сме заплаха. Другите отбори са фаворити и предвиждам, че всички останали може да спечелят промоция освен нас." Силни думи, които явно специалиста не спира да повтаря в съблекалнята.
Днес НАФТАТА наистина излезе на терена като отбора аутсайдер в мача. Играчите наистина не се бореха за нищо. Нито за да вкарат гол, нито за да спечелят мача, камоли да влизат в А група. Наистина днес НАФТАТА беше тим, от който никой няма повод да се страхува. Желязно спазване на предварително планираното бездушие и нежелание. Прекрасна илюстрация на стриктно и ефективно изпълнение на поставените задачи.
Няма как да не си тръгнеш доволен от стадиона след такъв мач. Толкова красота има в това тотално единомислие между собствениците, спортно-техническото ръководство и играчите на любимия ти отбор. Всичко е прекрасно. С такава игра нашите любимци на терена никога няма да напуснат отбора. Завинаги ще си останат наши любимци и ще ни радват с прекрасните си тактически издържани игри. Колкото и да е странно в нормалните футболни клубове целите не са "няма да се борим". Обикновените клубове се стремят към нещо повече. Стремят се към близките върхове колкото и да са малки. В нашия отбор младите футболисти се учат да нямат амбиции и да не се борят за нищо. Учат се да приемат останалите отбори за фаворити и да смятат себе си за аутсайдери без шанс за какъвто и да е успех. Въпреки всички проблеми в клуба би било нормално тези млади момчета при стъпването си на терена да се хвърлят в мача заради самата игра, заради желанието да покажат силата, бързината и техниката си. заради любовта към футбола. Заради амбициите си да са по-добри и да вървят напред. Точно обратното - те вече са научени как да излизат на терена и да симулират активност. Да се преструват, че играят.
Един автобус и две коли тръгнаха от Търговище за Бургас в 17:30. Преди този мач може и да е имало някой, който още да вярва, че ще се борим за А група. Сега ни остава да чакаме мача с Дунав, да смятаме как ще направим голямо гостуване в Сливен и да се надяваме на някой друг красив мач в Лазур. Малките вълнения на загубените шансове. Остава ни да продължим да си предаваме един на друг слухове за бъдещето на клуба ни чути от някой "достоверен източник".