1-1
- неделя 10 август 2008
от ji
в сезон > Сезон 08-09 > Шампионатни мачове
Bookmark and Share

В събота вечер след мача с Берое в Несебър сравних мислено състава ни в срещата с голям и красив пъзел, от който липсва едно единствено, но много важно парче точно в средата и това го кара, погледнат от далеч, да изглежда грозен и безсмислен. Ако трябва да изреждам футболистите на терена един по един и да анализирам играта им в голямата си част оценките ще са отлични. Вратаря ни се справи супер. Изглеждаше уверен и сигурен на вратата. Още 2 такива мача и вече няма да ни се налага да изтръпваме при всяка топка в наказателното ни поле или при възможност за далечен изстрел открил се пред играч на противника. Защитата също беше на много високо ниво. Едва ли някой може да има забележки към двамата в центъра на отбраната. Високите топки не бяха проблем за тях а опитите за атаки на нападателите на Берое бяха спирани още пред наказателното ни поле. Лефтеров направи един от най-силните си мачове за НАФТАТА и беше сигурен и спокоен. През зоната му противника така и не успя да организира атака. Орачев имаше проблеми на десния бек и няколко пъти изтърваше нападателите от Стара Загора но въпреки това отбраната като цяло изглеждаше непробиваема. Единствените положения на беройци бяха след далечни изстрели или удари след избити от наказателното ни поле топки. Нападението ни беше много силно. Дидо Христов направи голям мач и нямаше човек на стадиона който да не оцени това. Успя да вземе 80% от високите топки пратени към него, вкара гола за НАФТАТА и изведе Крумов няколко пъти на удобни позиции за гол, не спря да се бори и да бяга. Крумов също игра добре и съвсем малко не му достигна да отбележи. Фланговите ни играчи също играха на добро ниво. Светлин Симеонов показа класа от ляво и защитата на Берое имаше големи проблеми с него. Играта му в дефанзивен план помогна за това левия фланг на защитата ни да изглежда толкова безпроблемен. От дясно Лемперов се представи добре в нападение и беше отново доста опасен и остър. На него също бих поставил висока оценка въпреки, че ясно се вижда не достатъчното му старание и желание да помага в защита когато противника напада, което затрудни много Орачев.
Така подреден пъзела изглежда много обещаващ. Остава само да сложим последното парче в средата - това на вътрешните халфове Симеон Симеонов и Орлин Старокин и да се насладим на красотата на цялостната картина нарисувана от една силна, атрактивна и резултатна игра. За съжаление в средата на зеленото на футболния терен вчера имаше една голяма дупка, в която се виждаше само черния цвят на резервните екипи на Берое. Въпреки всичките ми суперлативи за Симеонов от предсезонния период днес просто няма как да кажа, че играта му срещу старозагорци ми е харесала. Старокин и Симеонов не успяха да спечелят нито едно единоборство, не можаха да противодействат на нито една атака на противника, не можаха да организират нито едно свястно нападение. Определено Старокин направи много слаб мач. Смятам, че двамата нямат никакво оправдание особено след като моето впечатление е, че Крумов активно си пресираше дефанзивния халф на Берое и осигуряваше равенство на силите в средата на терена в защитна фаза. 90% от атаките на гостите минаваха безпроблемно през централната зона на терена без да получат абсолютно никакво противодействие. Вътрешните ни халфове не можаха да задържат нито една топка нито да организират дори едно свястно смислено разиграване. За мен до голяма степен грешката е и на Ясен Петров, който допусна тази картинка на терена да продължи повече от 70 минути. Все пак на пейката беше играч като Филипов, който има енергия да уплътнява голям периметър. Нормално е ако е нужно дори да се жертва единия от по-офанзивните ни играчи за сметка на числено и игрово превъзходство в средата. Опасностите пред нашата врата в голямата си част бяха след като техен халф стреляше пред наказателното ни поле оставен напълно свободен. Дори гола, който получихме стана след грешка на Дамянов, която аз лично оправдавам. Изнервен от пълното безсилие на на халфовете ни в борбата за първа топка той напусна зоната си за да скочи за едно балонно подаване в центъра на терена и след като кълбото рикошира неприятно остави нападател на Берое с топката в крака в свободната зона в центъра на защитата.
Всъщност двата отбора в Несебър изобщо не изглеждаха като фаворитите за влизане в А група през този сезон. С подобна игра вероятно и двата тима ще загубят много мачове особено при гостуванията си. При нас за съжаление още в първата среща си пролича супер късата пейка, на която седят основно юноши без опит в професионалния футбол. При някоя сериозна контузия на вратар, халф или нападател положението ще стане много неприятно.