Марица-Нефтохимик 1-2
- понеделник 14 септември 2009
от wow
в сезон > сезон 09/10 > Шампионатни мачове
Bookmark and ShareЗапочваме от самото, когато пред иначе тихичкия стадион "Марица" в 16:50 пристига автобуса на зелените фенове и оглася района. Близо 70-80 човека влизат пред централния вход и са отведени към мястото, от където в следващите 90 мин ще подкрепят своите любимци, като трябва и да се отбележи, че половината минаха през коридора на играчите. Мачът започва много колебливо. Атаки и пред двете врати, просто се усещаше борбата за надмощие по терена. Играчите на Марица използваха всеки удобен момент да повалят нашите играчи навсякъде по терена, а това е голяма грешка при положение че НЕФТОХИМИК има великолепни изпълнители на статични положения, и точно това им изигра лоша шега. Около 30 мин., след 2 пропуснати пряк-свободни за Зелените просто нямаше как третият да влезе. Зад топката застана Тодор Киселичков и с елегантен удар в ъгъла не остави шанс на вратаря на Марица. До края на полувремето мачът си беше същия, битка за всяко метърче от терена. Все пак и Марица днес имаха своята минута за радост, когато след изиграни 15 минути от второто полувреме, при едно центриране близо до тъч линията, топката попадна в играч в жълто някъде в края на наказателното поле, след което той моментално пусна пас точно пред вратаря където имаше 2-ма играчи на марица, като единия отбеляза в вратата. От мястото, където беше Зелената агитка, положението се видя абсолютно 100% засада. След зачетения гол 5-6 играчи на НАФТАТА обсадиха страничния съдия. Мачът започва от начало, битката стана по-голяма, напрежението се усили тройно. НАФТАТА тръгнаха да атакуват, а Марица контраатакуваше когато имаше възможност. Великият момент настъпи около 78 мин. когато при пробив на НАФТАТА в наказателното поле на Марица, при опит за пас към зелен играч се даде илюзия за игра с ръка на играч на Марица, което просто нямаше значение, защото след този рикушет топката попадна в Милен Георгиев, който на секундата беше подкосен в гръб. Дузпата беше дадена отново на Тодор Киселичков, който с огромния си опит нямаше как да сгреши - 1:2. До края Марица имаха едно положение, в което при подобно на техния гол положение, изпуснаха на почти празната врата, и удариха гредата.
Днес в Пловдив НЕФТОХИМИК изигра мача на годината. Не знам колко от зелените фенове в Пловдив разбраха това, но атмосферата и еуфорята бяха навсякъде. Днес НАФТАТА направи много важна крачка с която се одръпва от официално обявената цел - класиране в петицата, и започва борбата към върха. Няма връщане назад. От тук нататък всеки мач ще е важен, всяка грешка може да е фатална, всяко подценяване може да ни изиграе лоша шега, а дори 3-те точки срещу Габровница 04 могат да ни изпратят в Б група. Атмосферата беше като за дерби в А група, никъде не си личеше че играем с Марица. Второто полувреме имаше хора, които смълчано следяха мача и трепериха при всяко положение, а при дузпата едно поне 10 човека нямаха смелост да погледнат, нещо невиждано досега. Да се надяваме че точно днес когато се изкачихме на върха, започнахме да градим новата история, и повече няма да слезем от там до края на сезона.

аудио запис на интервютата с Димитър Стойчев и Милен Георгиев след мача + коментар на събитията след края на срещата /платената зона на сайта/