Проблеми на съвременното капиталистическо общество.
- петък 15 септември 2006
от ji
в сезон > Сезон 06/07 > Анализи
коментари: 12
Bookmark and Share

Основните морални проблеми на съвременното българско капиталистическо общество бяха засегнати в емблематичното изявление на видния моралист и пропагандатор на семейните ценности Митко Събев от 19 Август 2006 година. Пълния текст му текст можете да намерите на този адрес. В своето емоционално обръщение към човечеството този мисионер на етичността, доблестта и принципността заклейми всички, които отказват да следват светлия европейски път на безкомпромисна почтенност и висок морал. Думите му показаха посоката към новия морал в обществото и новите етични правила и модели. Под ударите на събевия гняв попадна верния служител на ада и небезизвестен злодей Христо Порточанов. С думите си Митко Събев бързо разкри пред шокираното общество методите на “откровени лъжи”, които използва Порточанов и начина по който той “манипулира обществеността и прави нагли опити да урони престижа на една от най-авторитетните корпоративни структури в България”. Всички опити да се “опорочи футболното бъдеще на страната” са показани на света заедно с “порочния модел Порточанов”, който е “основан на задкулисни сделки, интриги и сенчест бизнес, които ощетяват държавата, общината, данъкоплатците, хилядите почитатели на футболната игра”. В своето изявление след като анатемосва своя бивш съратник, този патриарх на нравствеността се обръща към всички човешки същества с ярки обещания за щастлив и спокоен живот в рая на световния футболен морал, стига човечеството да следва пътя начертан от апостола Събев. Няма как да не цитираме отново думите на вожда на световното движение за почтенност и етика:
“Държа да подчертая, че политиката на ПСФК „Черноморец” ще е ориентирана към развитието и популяризирането на футбола чрез европейски правила и стандарти, независимо какви усилия ще ни струва това и колко време ще отнеме. Ние ще продължим да развиваме клубната политика на базата на честна спортсменска игра и професионализъм.”
Тези думи на Събев излъчени от всички водещи информационни агенции предизвикаха бурни всенародни празненства по цялата повърхност на планетата Земя. В някой страни светлата дата 19 Август беше обявена за национален празник в чест на морала и чистата безкористност, проявени в този ден от символа на човеколюбието и откровенноста – Митко Събев.

Макар целта на този текст да не е възхвала на личността на Събев няма как да не проследим в няколко точки славните дела на този свят човек, които разпръснаха мрака на общественото нравствено падение и донесоха на света светлината на новите морални ценности.

1. Новия бизнес модел на управление чрез работа за доброто на народа, която води до прекрасни резултати и широка обществена подкрепа.

Митко Събев за първи път обяви бъдещото си пълното отдаване в служба на човечеството и тоталното си себеотрицание през 2003-та година, когато след увеличение на уставния капитал на ПФК НАФТЕКС той беше избран за Председател на Съвета на директорите в клуба. В интервю за весник “7 дни спорт” публикувано на 19 Юли 2003 година Митко Събев заявявя, че основните цели пред него и клуба са да радват хората и да задоволяват потребностите им:
“Важното обаче е да направим така, че стадионът да е пълен, а отборът да играе добър футбол. Целта е да видим в Бургас много западни отбори. Всички разибрат за какво става въпрос.”
Няколко месеца по-късно на 22 Октомври 2003 отново в интервю за “7 дни спорт” Събев потвърждава непоколебимата си позиция:
“Първо построихме база, за което 2 години мълчахме. Дори резервните ни игрища са по-хубави от терена на Левски! Следваше определянето на бюджет. Ето, на 27-и този месец ще вдигнем капитала с още 7,5 млн. лева. Става въпрос за изграждането на организация, което трябва да завърши след година.” и малко по-нататък в интервюто - “Аз съм убеден, че със завършването на организационната програма ще дойдат и резултатите. И в момента имаме една от най-многобройните публики в България. Но целта ни е да увеличим с пъти хората, които идват на стадиона, за да гледат хубав футбол.”
Всеки, който е завършил 3-ти клас може сам да пресметне колко повече от една година минаха от тогава и всеки, който поне веднъж в месеца гледа телевизия или чете вестници знае какви невероятни успехи постигна ПФК НАФТЕКС и колко западни отбори видяхме в Бургас от 2003-та до сега. Публиката наистина се увеличи с пъти. Стотиците хиляди зрители, които посещаваха всеки един домакински мач на НАФТЕКС и милионите останали извън стадиона поради ограничения капацитет през всичките тези години доказаха доблеста, отговорността и високите управленски умения, с които Събев изпълняваше поставените цели.

2. Борба с мрака на корупцията и непочтеноста.

През 2005-та вече натрупал сериозна маса от почитатели и последователи Събев започна своята легендарна война с непочтенноста и поричноста в обществото. На 6 Май 2005 година ръководството на ПФК НАФТЕКС, чийто Председател на Съвета на директорите е Събев разпространи изявление, в което обвини в корупция Златко Янков, Димитър Стойчев и Димитър Димитров. Според написаното тримата са уговорили футболен мач. В текста се казва, че в клуба има писмени признания на тримата треньори и дори показанията на Янков са пуснати в медиите. Ето част от изявлението:
“Съветът на директорите на ПФК “Нафтекс” взе решение да освободи от треньорския щаб на представителния отбор старши-треньорът Димитър Димитров и помощник-треньорите Димитър Стойчев и Златко Янков. Причините за това са: неспособността им да създадат и възпитат такива качества у състезателите, които да превърнат ПФК “Нафтекс” в съвременен европейски клуб, както и липсата на професионален и човешки морал, достоен за клуба и неговите привърженици.”
Няколко седмици по-късно, на 15 Юли 2005 отново “7 дни спорт” публикува мнението на Митко Събев за случилото се:
“Не се страхуваме да играем в "Б" група. Искаме да създадем отбор. Знаете ли, този случай промени цялата политика на Нафтекс. Тогава мислехме да купим няколко играчи и да атакуваме тройката. Направихме обаче анализ и решихме да заложим на 16-18-годишни момчета. Освен на футбол ние ги учим и на морал в живота.”
Тези изявления и изнесените данни са исторически за България, Европа, света и цялата вселена. За първи път човешко същество дръзва да се изправи срещу злия демон на корупцията. И това същество беше Митко Събев. Той сам застана срещу непочтенноста и успа да спечели тази славна битка в името на цялото човечество. Интересен е обаче факта, че днес същия този корумпиран, низвергнат престъпник Димитър Димитров отново е работи със Събев и отново на него се разчита да учи 16-18 годишни момчета на “морал в живота”. Неизвестно защо “европейския модел”, който е толкова съкровенна цел ще бъде осъществяван от хора доказали се като непочтенни и некоректни. Странно как позорно изгонения и порицан Херо успя да се върне обратно в кръга на сподвижниците на нашия славен моралист на белия кон на хорската слаба памет и идиотщина. Неведоми са пътищата събеви и силната ни вяра не трябва да отслабва. Може би това е пътя на новия морал.

3. Пример за висок професионализъм.

Борбата на Събев и близките до него със световното зло, с тероризма, с глада и изсичането на горите бе толкова ожесточена и пламенна, но проведена с почтенни и законни средства. Единствено високия професионализъм и умения на екипа донесоха славния успех. Всички помним договора на Сакалиев с клуба, за чието изготвяне е отговорен тогавашния адвокат на клуба и днешен близък съратник и ятак Пламен Киряков. Този договор се оказа в последствие невалиден и играча си тръгна без финансов иска. Доста по-късно Събев в интервю каза:
“Като изпълнителен директор Христо Порточанов беше подписал договор, предварително подготвен така, че „Нафтекс” да бъде лишен от един от най-стойностните си играчи Стойко Сакалиев”
Само скромността пречи на Събев да спомене заслугата на патриото-професионалиста Киряков за този прекртасен акт на благородство. Наистина Порточанов подписва този договор но изготвянето му е дело на юриста в клуба. Всичко това е направено в името на “европейското бъдеще на българския футбол”, а пътя на скромността и смирението е характерен за хората с висок морал и човеколюбие.
Съвсем наскоро Митко Събев и Пламен Киряков отново доказаха високите си професионални умения. Като членове на Съвета на директорите на ПФК НАФТЕКС на 10 Юли 2006 година те решиха:
“ОС взе решение да бъде извършена непарична вноска на спортния комплекс „Нафтекс”, в капитала на ПФК „Черноморец” 919 ЕАД.”
По този начин ПФК НАФТЕКС стана собственик на дял от ПФК “Черноморец” АД. Естествено всичко това е съобразено с разпоредбите на ФИФА и УЕФА, според които е напълно нормално два клуба с един собственик да са съперници в първенството. Страхотните професионални умения на Събев и екипа му доведоха до това толкова оригинално, новаторско решение, което може да бъде за пример на всички собственици на клубове по света. Странно как никъде другаде не са се сетили за тази схема за борба с корупцията. Ако всички отбори в една лига са с един собственик продажба на мачове няма да има защото едва ли има смисъл някой да продава мачове на самия себе си.
Още един прекрасен пример за невероятния управленски талант на Киряков може да се намери в годишния финансов отчет на ПФК НАФТЕКС. Според него клуба е завършил финансовата 2005-та година с 14 милиона лева печалба. 11 милиона от приходите са постъпили от реклама. Интересно е, че едиснтвения рекламодател в НАФТЕКС – “Петрол холдинг” е похарчил точно 11 милиона за реклама според годишния финансов отчет на холдинга. Значи всички пари на “Петрол холдинг” за реклама са отишли в НАФТЕКС. Интересно дали рекламите по телевизиите, радията и вестниците им излизат без пари. С тези резултати Киряков се доказва не само като невероятен финансист, но и като прекрасен талант в домакинството, прането и чистенето. Може би трябва да споменем още нещо в подкрепа на доблеста на тези хора и в потвърждение на прозрачността на бизнеса за която претендират. Тези, които заклеймиха “сенчестия бизнес” обявяват във финасовия отчет на “Петрол” АД печалба от 1,5 милиона лева. Припомняме, че става въпрос за печалбата на най-големия български дистрибутор на горива, с най-голяма верига бензиностанции в цялата страна. За сметка на това изпадналия в Б група ПФК НАФТЕКС, който за една година е продал едва един играч, който играе пред празни трибуни всеки свой мач и едва 2 негови срещи са били излъчени по телевизията, е може би най-печелившия футболен клуб в цяла източна Европа. Невероятен успех!!!

4. Принципност и спазване на поетите ангажименти.

Последната точка от този текст е посветена на мъжката дума на Митко Събев. Няма как да не споменем начина по който той изпълнява всички свои поети ангажименти и до последно устоява заетите позиции. Само ще припомним отново интервюто му в “7 дни спорт” от 15 Юли 2005, в което казва - “Не се страхуваме да играем в "Б" група. Искаме да създадем отбор.” На 11 Април 2006 след мач с ЦСКА Събев отбово даде интервю, което също ще цитираме тук:
“Правим всичко възможно Нафтекс да има отбор от млади футболисти, които да се налагат, и да се развива този отбор. Много отбори са изпадали в "Б" група. Важното е един ден да имаме достойни футболисти, които да защитават интересите на Бургас. Ако цената е да минем през "Б" група, ще минем.”
Тук отново възникват въпросите. Защо само три месеца по-късно Събев обяви, че се отказва от НАФТЕКС и ще инвестира в друг клуб? Защо трансферира всички стойностни играчи и след това продаде акциите си в клуба? Защо вече не работи за НАФТЕКС след изпадането в Б група?
Това са въпроси на хората които не разбират новия морал в българското капиталистическо общество. Не разбират “доброто” на парите и печалбите. Не разбират “правилното” на личните интереси и алчните амбиции. Не могат да осъзнаят “злото” на скруполите и съвестта.

В заключение на всичко казано дотук искам да призова всеобщото световно гражданство да издигне паметник на славния моралист, професионалист, духовен водач и проповедник на новите човешки ценности, Митко Събев. След страхотните му успехи с НАФТЕКС, както в спортно-техническо отношение, така и в прилагане на нравственото си учение, точи велик гуру на футболното човечество реши да помогне и на “бургаския футбол” Ние не се съмняваме в успеха му и се молим само пътя му да не спре до тук. Молим се той да доведе до същото цветущо положение не само “бургаския”, но и “пловдивския”, “софийския” и дори “българския футбол”. Несъмнено това минава през едно обединение на всички клубове в страната в името на “европейското бъдеще”. От опита могат да се възползват успешно и радетелите на “мадриския”, “ливърпулския” и “миланския футбол”, които с едно логично обединение да достигнат до нечувани висоти. Пролетарии от всички страни обединявайте се.

И накрая отново да цитирам изявлението то 19 Август:
“След заседанието на Изпълкома на БФС, отново стана ясно, че ръководството на ПСФК „Черноморец” е предоставило пълни и изрядни от юридическа гледна точка документи, които дават възможност и на двата бургаски клуба да продължат участието си в "Б" група на първенството. Положих изключителни усилия, за да се стигне до това решение в името на бъдещето на добрия футбол в Бургас. “
Какви невероятни усилия е коствало предоставянето на изрядни документи. Колко тежка работа и колко безсънни нощи са били необходими за да бъде доведена документацията до “изрядна”. Каква ли е била преди това? Всичко това е заслуга на повечето от споменатите в този текст личности. Поклон пред яркия им подвиг.
 
 
 
 
 
Коментари
WarKiller @ 15 сеп : 23:08
Отговори на това
... и респект за коментара ...
Stepan @ 15 сеп : 23:10
Отговори на това
i kvo tzelite?kakvo e tova,koi da doide i koi shte se hvane i imali kandidat kupuva4??portoo selskiq tarikat li ili drajo :-))
da4ef @ 15 сеп : 23:44
Отговори на това
респект за Жи ,това нещо трябваше да излезе написано в медиите от някой известен бургаски журналист,но както знаем те са заети с това да лижат гъзове на силните на деня и не смеят да се противопоставят на порнографията в нашия футбол.
skrewdriver @ 16 сеп : 00:20
Отговори на това
Нямам думи...
Не знам да се смея или плача...
Mr.GREEN @ 16 сеп : 09:23
Отговори на това
Най-лошото е , че тези хора не осъзнават какво направиха с футбола в Бургас.
EvilMind @ 16 сеп : 11:03
Отговори на това
Осъзнават те , ама интереса клати феса и те прибират паричките.
Jorko^ @ 16 сеп : 12:11
Отговори на това
Ми то хуу го нарежда, ама половината работи в текста са малко поизмислени или нагласени...Да не говорим за бъканицата от правописни грешки, за които говореше преди 1-2 седмици Maxumum...
тинтири @ 16 сеп : 13:22
Отговори на това
Аз съм напълно съгласна с мнението на Жорко^. Всичко е измислено в статията. Не е вярно че е проповедник аз съм го виждала. Не е и вярно че играчите са продадени защото аз ги познавам повечето и знам те ми казват за уефа че не е вярно че може да има отбори с един президент и в цялата Б група да има един президент не е позволено. Освен това не е вярно че Нафтекс имал успехи защото само едно петнайсто място са спечелили и на стадиона не е вярно че остават хора които не могат да влязат. Аз съм ходила и винаги стадиона е празен. Всичко е измислено. Интервютата са измислени и не са истински. Също така съм напълно съгласна с Жорко^ за правописа защото такава дума хуу няма и в речаника проверихме.
Jorko^ @ 16 сеп : 14:05
Отговори на това
Хаха, колко е забавна тая...Само че нямах предвид иронията на Живко с проповедника, тя е готина:) Другите работи са малко.....ама аре няма да се изказвам, ко разбирам аз от футбол, пране на пари, печалба и реклама, или пък от организация, корупционни модели и т.н. Четете си нещата и се правете, че не знаете за какво става въпрос...Да не говорим, че тоя коментар е доста позакъснял.....А колкото до правописа - дума като "хуу" не е правописна грешка, нарочно съм го написал, щото така се изговаря (поне аз така я изговарям). Но никой не изговаря "поричност" вместо "порочност" и "непочтенност" вместо "непочтеност"...Аре със здраве...Дано да не паднат от рибите!
WarKiller @ 16 сеп : 14:29
Отговори на това
Е айде де ... Било измислено и нагласено.
Говорете с факти. Кое точно не е така както е описано?
Цитирайте и кажете как е в действителност ...
Много е лесно просто да се каже "половината работи са поизмислени" без да се обосновеш ...
MeSsI^No19 @ 16 сеп : 17:42
Отговори на това
Всичко е ве4е пари, в България всичко вече е пари ии най-лошото е че най-много се усеща в нашия любим отбор
MIK @ 25 сеп : 10:54
Отговори на това
-ВРЪЗКА-
 
 
 

Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрация