Форуми
Нефтохимик Бургас :: Форуми :: Зелената лига :: Първенство
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
СЪДИЙСКА КОМИСИЯ
Отиди на страница       >>  
Редактори: ji
Темата е затворена
Автор Отговор
Decimator
ср яну 16 2008, 22:06
Гост
Зелената Лига, Сезон II 2008 година

ПРАВИЛА НА ТЕМАТА:
Това ще бъде тема за връзка между СК и всички играчи и фенове на Лигата. Тук може да поствате ваши виждания, препоръки или сигнали, свързани с дейноста на СК. Тук няма да се коментират съдии или техни отсъждания. Тук няма да се приемат жалби - капитаните на отборите могат да се жалват по установения ред. Не се очаква тази тема да е много оживена, но примерно ако сте забелязали нередовен играч, тук е мястото да го обявите. Всички постове, неотговарящи на изложените дотук правила ще се трият без предупреждение.

СЪСТАВ на СК :
Председател : <вакантно>
Методист : <вакантно>
Членове :
1. <вакантно>
2. <вакантно>

СК :
Смята за допустимо да кани на свои заседания или да изисква мнения на Председатели или Членове на другите комисии или нарочно призовани други лица във връзка със свои решения, без да ги ангажира с резултатите от своите решения.

ОТТАМ НАСЕТНЕ :
Всички посочени съдии в списъка следва по време на Първенството да се ползват с необходимото уважение от всички играчи, по време на ръководен от тях мач. Неуважението към съдиите ще се наказва без смекчаващи вината обстоятелства. Грубата игра, без значение наличието на умисъл или не ще се наказва от съдиите изключително сурово.
Вече са достъпни за всички новите "Инструкции за Съдии и Делегати" на сайта на Зелената Лига. Задължение на капитаните на отборите е да се уверят, че всички техни играчи са запознати с тях.
Препоръчваме на всички играчи да намерят време и да осъвременят своите познания по Футболните Правила.

[ Редактирано чт мар 20 2008, 00:00 ]
Най-отгоре
Decimator
ср фев 27 2008, 00:48
Гост
ИНСТРУКЦИИ КЪМ СЪДИИ И ДЕЛЕГАТИ
СЕЗОН 2008 ДОПЪЛНЕНИЕ 1

Във връзка с опасната или необмислено рискована игра на асфалтов терен, показана по време на някои контроли от предсезонната подготовка, СК внася следните разяснения към Съдиите и Делегатите ( както и към всички играчи ). СК благодари на Методиста на СК Стоян Николов за изказаното експертното мнение по повечето въпроси.

Здравето на играчите е най-важно. Абсолютно нищо не трябва да ви спира, за да предотвратите дори и намек за груба или рискова игра.

1. Ако забележите рискована игра, спрете играта веднага и извикайте играча ( дори и да не е извършил нарушение ) и капитана му. Обяснете ясно и категорично, че е имало рискована за ( дори и за собственото му) здравето игра. Предупредете и двамата, че това няма да се толерира по никакъв начин. Накарайте капитанът да събере отбора си и се убедете, че е предал правилно напътствията ви, без да се намесвате в разговора им. Ако капитанът откаже да изпълни това ваше разпореждане, се прилага Правило 1.
2. Бъдете стриктен в прилагането на наказания, свързани с грубата или непредпазлива игра. Никакви изключения няма да се толерират от СК и ще бъдат налагани наказания на отбора, от който е съдията, който не се е съобразил с настоящите Инструкции Доп.1, съгл. Правилата на ЗЛ.
3. Преценката за авантаж си остава на Съдията, но не се колебайте да спрете голова атака, ако има паднал и вероятно контузен играч на терена. В случай на каквато и да е контузия на играч , Съдията и Делегата са ДЛЪЖНИ след края на мача да отбележат в Протокола в свободен текст описание на инцидента и предприетите мерки и от двамата.
4. Следват пояснения за видовете наказания, които ще получават играчите за груба или рискована игра.
4.1.Състезателите се наказват с предупреждение (жълт картон) за следните допуснати дисциплинарни нарушения:
- нечиста или опасна игра, или опит за такава (спъване, скачане срещу ..., опасно атакуване, бутане, блъскане, препречване);
- неспортменско поведение ( преднамерена игра с ръка; задържане с ръце; разкарване на топката след сигнал на съдията; забавяне подновяването на играта; неспазване отстоянието от 3 метра; провокация);
- некоректно поведение ( влизане/излизане на/от терена без разрешение; пререкание с противников играч или съиграч; провокация; подигравателни жестове/обиди след отбелязване на гол и по време на мача; накърняване на достойнството и други некоректни и неморални действия на състезателя);
- оспорване решенията на съдията ( репликиране, показване на несъгласие, апострофиране и т.н.)
- симулация;
- други неспортменски жестове и поведение;
4.2 Състезателите се наказват с отстраняване (червен картон) за следните допуснати дисциплинарни нарушения:
- второ предупреждение по време на срещата (втори жълт картон);
- неправомерно предотвратяване на гол ( избиване на топката с ръка на голлинията или когато топката видимо влиза във вратата; задържане на противников играч, излязъл сам срещу вратата на отбраняващия се отбор);
- груба игра, нанесен удар или опит за такива;
- самоволно (демонстративно) напускане на терена ;
- брутално поведение ;
- наплюване на играч, длъжностно лице или лице от публиката ;
- при случай на обида, заплаха, брутално поведение, изречено публично към състезател, длъжностно лице или публика;
- насилие или опит за такова към състезател, длъжностно лице или публика;
- хвърляне на топката ПО състезател, длъжностно лице или публика;
- всяко едно друго действие на състезател не описано по-горе за което по преценка на съдията следва червен картон ;
4.3 По повод неясното до момента тълкуване на т.нар. "Опасна игра" и т.нар. "Груба игра", СК реши следното:
- Следвайки правилата на УЕФА, ФИФА и БФС за аматьорски футбол тълкуваме, че "Опасната игра" не е "Груба игра". "Опасната игра" сама по себе си би могла да води до контузии, но не е преднамерена. По тази причина ТЯ се санкционира само с жълт картон и/или устно предупреждение. Видовете нарушения от типа "Опасна игра" са леко препъване, спъване, бутане, дърпане. Всички тези изброени нарушения на футболния правилник автоматично се превръщат в "груби", когато са извършени със видима злоба, гняв, преднамерено, демонстративно и неспортменски. В такъв случай по преценка на съдията (имайки в предвид самата ситуация) може да се покаже червен картон, като това се определя като "груба игра". ЗАДЪЛЖИТЕЛНО червен картон ("груба игра") се показва когато има:
- удар или опит за удар с ръка или с крак (ритане) на друг състезател (противник/съотборник);
- удар или опит за удар с глава на състезател противник/съотборник);
- удар в главата на състезател (противник/съотборник);
4.4 СК добавя допълнителни и допълващи досегашните препоръки за поведение на съдията по време на мач.
- като първо и най-важно правило всеки съдия трябва да знае, че е най-важния и специален човек по време на футболен двубой. ТОЙ е главната фигура на терена ( но не и главното действащо лице).
- видимото спокойствие и добро поведение преди и по време на мача дава ясна индикация на отборите, че човекът който ще ръководи мача знае какво прави.
- всички решения, които взимате са крайни и не подлежат на обсъждане от страна на състезателите. Единственият човек, с който може да се по посъветвате и евентуално да промените решението СИ е вашият помощник (делегат) на мача.
- дори да сте осъзнали по-късно грешката си от отсъждането на дадена ситуация, никога не се подавайте на компенсации. Това може само още повече да ви повлияе лошо както на психиката, така и на доверието на футболистите у ВАС. Грешките са присъщи за хората, така, че няколко са напълно нормални за футболното съдийство и никой няма да ви упрекне. Всяко друго ваше действие ще се приеме като компенсация или умишлена подкрепа на единия отбор. Запомнете едно: отсъждайте това което виждате ВИЕ, а не това, което вижда публиката или футболистите.
- всеки мач може да започне с непълен състав на даден отбор или без "звездата" на отбора, но никога без съдия. Това показва, че вие сте най - важния. Възползвайте се това и проведете срещата със самочувствие и нужната отговорност!
- не разговаряйте със състезатели по време на мач.
- не се повлиявайте от позицията на отборите - първи или последни всички са еднакво важни и вие трябва да се отнесете с нужното уважение към тях, както и те към вас.
- преди началото на поверения ви двубой постарайте се да се запознаете с отборите - техните позиции, силни и слаби странни, капитани, конфликтни играчи. Това само ще ви олесни в ръководенето на мача!
- помнете, че съдиите се ползват с опората на СК и тя ще се постарае да се чувствате сигурно и комфортно по време на мач! И че СК ще е първата структура, която ще ви потърси сметка при допуснати пропуски.


[ Редактирано ср мар 19 2008, 22:23 ]
Най-отгоре
Decimator
вт мар 04 2008, 22:28
Гост
СПИСЪК НА СЪДИИТЕ И ДЕЛЕГАТИТЕ
ЗА ЗЕЛЕНАТА ЛИГА – СЕЗОН 2008

I. Съдии :

031 Ивайло Минчев – Изпалените
051 Величко Стоянов – Зелените Стрели
052 Владислав Димитров - Зелените Стрели
061 Георги Янчев – Спортинг
062 Яни Радев – Спортинг
071 Стоян Николов – Панатинайкос
072 Тодор Топалов – Панатинайкос
081 Калин Стоянов – Дрийм Тийм
082 Станимир Велинов - Дрийм Тийм
083 Велизар Димов - Дрийм Тийм
091 Николай Кузманов – Торсида
092 Явор Христов – Торсида
101 Румен Иванов – Грийн Тийм
102 Петър Маринов – Грийн Тийм
103 Иво Събев - Грийн Тийм
111 Стефан Раданчев – Старата Школа
112 Николай Минчев - Старата Школа
121 Калоян Иванов – Олимпик Изгрев
122 Диан Иванов - Олимпик Изгрев
131 Калин Господинов – Факет
132 Иван Стоянов – Факет
133 Мартин Стоянов – Факет
141 Пламен Николов – Неудачниците
142 Динко Динев – Неудачниците
151 Яни Вълев – Белите Пети
152 Минко Минков – Белите Пети
161 Николай Георгиев – Фестърите
162 Слави Жеков – Фестърите
ОБЩО : 28

II. Делегати :

9011 Николай Карагьозян – Сокър Тийм
9012 Кристиан Ганчев - Сокър Тийм
9013 Димо Петров - Сокър Тийм
9021 Димитър Стоянов – Пауър
9022 Кристи Бурмов – Пауър
9023 Християн Карастоянов – Пауър
9031 Росен Василев – Изпалените
9032 Николай Кръстев – Изпалените
9041 Станислав Иванов – Виктори
9042 Павел Георгиев – Виктори
9043 Константин Инджов – Виктори
9051 Костадин Митрополов – Зелените Стрели
9061 Валентин Крантев – Спортинг
9071 Димитър Димитров – Панатинайкос
9081 Радослав Бобойчев – Дрийм Тийм
9091 Валентин Панайотов – Торсида
9101 Димитър Кършев – Грийн Тийм
9111 Стоян Фъртунов – Старата Школа
9121 Живко Стоев – Олимпик Изгрев
9131 Димо Лолов – Факет
9141 Калоян Маринов – Неудачниците
9151 Атанас Атанасов – Белите Пети
9161 Димитър Ралев – Фестърите
ОБЩО : 24

Пояснения от СК:
1. Някои отбори имат повече делегати от другите, тъй-като са посочили за съдии лица, ненавършили 18 год към 15.03.2008 и поради липса на други пълнолетни в техния отбор.
2. Въпреки че нарядите ще бъдат обявявани поименно, всеки съдия и делегат разполагат с персонален номер, по който в последствие ще бъдат пускани справки за статистиката на Лигата.[ Редактирано ср мар 19 2008, 15:54 ]
Най-отгоре
Decimator
чт мар 13 2008, 19:03
Гост
Напомням на всички съдии и делегати без изключение, че ако имат някакви неясноти или въпроси по провеждане на срещите или по правилата, че тук е мястото да се обсъждат подобни неща. Никой не е роден научен или безпогрешен, така че питайте и не се притеснявайте.
Най-отгоре
Decimator
пн мар 17 2008, 01:55
Гост
ЗЕЛЕНАТА ЛИГА Сезон II 2008
Официални съдийски назначения – 2 кръг

22.03.2008

Княз Борис
12:45 Виктори – Пауър
Съдия : 141 Пламен Николов ( Неудачниците )
Делегат : 9141 Калоян Маринов ( Неудачниците )

14:30 Неудачниците – Фестърите
Съдия : Яни Радев ( Спортинг )
Делегат : Димитър Стоянов ( Пауър )

16:15 Зелените стрели – Олимпик изгрев
Съдия : Слав Жеков ( Фестърите )
Делегат : Димитър Ралев ( Фестърите )

Любен Каравелов
12:45 Дрийм тийм – Грийн тийм
Съдия : Стоян Николов ( Панатинайкос )
Делегат : Димитър Димитров ( Панатинайкос )

14:30 Сокър тийм – Старата школа
Съдия : Георги Янчев ( Спортинг )
Делегат : Димитър Кършев ( Грийн тийм )

16:15 Панатинайкос – Спортинг
Съдия : Петър Маринов ( Грийн тийм )
Делегат : Стоян Фъртунов ( Старата школа )

23.03.2008
Княз Борис
12:30 Изпалените – Торсида
Съдия : Владислав Димитров ( Зелените стрели )
Делегат : Павел Георгиев ( Виктори )

Любен Каравелов
12:30 Белите пети – Факет
Съдия : Велизар Димов ( Дрийм тийм )
Делегат : Кристи Бурмов ( Пауър )

Допълнителни пояснения :
1. Категорично се забранява на съдиите и делегатите да провеждат разговори по мобилните си телефони по време на ръководен от тях мач на Лигата.
2. Забранява се на съдиите и делегатите по време на мач да пият бира или други напитки, съдържащи алкохол, както и да пушат по време на игралното време.
3. Несериозното отношение към задълженията на съдиите и делегати ще се наказва със същата строгост, както и към неявяването за наряд.
4. Личният ми телефон е 0896 890 700. Мислете му, ако ми звъните за нещо, което е упоменато в Правилата на Зелената Лига или в Инструкциите за съдии и делегати. Този номер да си го запишат капитаните на отборите, съдиите и делегатите и да ми звънят само в извънредни ситуации и то само в дните, в които се провеждат мачове на Лигата.
5. Изрично напомням на всички съдии и делегати да спазват стриктно правилото за началния час на срещата ( + 15 мин закъснение ), както и Инструкциите за груба и опасна игра. По-добре повече картони, отколкото контузено момче на мач от Лигата.


[ Редактирано ср мар 19 2008, 15:54 ]
Най-отгоре
Decimator
ср мар 19 2008, 22:15
Гост
СК прекратява по взаимно съгласие правомощията на Иво Събев като Член на СК. До дни ще бъде обявен заместника му.
Най-отгоре
Decimator
ср мар 19 2008, 23:59
Гост
Поради оказан явен натиск върху решенията на СК от страна на капитана на "Грийн тийм", който се явява и член на УС, СК се саморазпуска. Всички наряди се отменят до назначаването на нови такива. Моля всички обявени за съдии и делегати да следят темата за новите наряди. Желая успех на всички и спазвайте правилата на Лигата.
Най-отгоре
Green
чт мар 20 2008, 00:23
Гост
Нарядите за кръга остават както са обявени на официалния сайт на Зелената лига.
Председателя на СК няма правомощия да разпуска комисията,това е в прерогативите на УС.
Ако председателя смята да подаде оставка, тя ще бъде обсъдена от УС.
Нека председателя на СК не внася хаос в лигата с разпускане на комисии и отменяне на наряд.
Според правилата, нарядите са обявени и никой вече не може да ги смени.
Нека председателя на СК да прочете внимателно правилата и да ги спазва.

[ Редактирано чт мар 20 2008, 00:24 ]
Най-отгоре
Decimator
чт мар 20 2008, 01:48
Гост
Няма вече СК. Накарай мен, Стоян или Митко да работим за каузата на ГТ. Да се отчитаме на ГТ. Честита служебна титла. Оправяй се сам със съдиите и делегатите, ако те послушат изобщо. Аз си измивам ръцете.
Най-отгоре
bAcaRd!
чт мар 20 2008, 02:58
Гост
СК - не ви работи мейла
Най-отгоре
Отиди на страница       >>   

Иди:     Най-отгоре


Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System