Форуми
Отиди на страница       >>  
Редактори: ji
Темата е затворена
Автор Отговор
noemis
сб юни 14 2008, 15:07
Гост

Идеята на тази тема е да отразява предимно културния живот на Града.
Имам предвид празници, изложби, музеи, тятър, кино, книги, опера, чествания, юбилеи, история, археология и т.н.


Предлагат “Бургаски вечери“ за символ на града

16 май 2008 / News.dir. bg


Да бъде създаден аудио-визуален албум по произведенията на Иван Коларов и Иван Ванев –наречен “Бургаски вечери“, това предлага Инициативен комитет от бургаски творци, бизнесмени и политици.
Те приветстват идеята песента да стане официален символ на града, а в памет на двамата автори да има плоча в Приморски парк, предаде Дарик.
Под отвореното писмо до кмета Димитър Николов са се подписали Георги Найденов, Красимир Коларов, Тома Томов, Петър Василев, Ваньо Вълчев, Димитрина Тенева, Петър Генчев, Бисерка Хънкова, Георги Манев, Калин Барзов, Стефан Баев, Петко Маринов.
“БУРГАСКИ ВЕЧЕРИ“не е само песен . Тези две думи отдавна вече са се превърнали в своеобразна емблема на усмивката и топлината, на сърдечноста и гостоприемството, на неповторимата атмосфера на нашия град“, пише в писмото. То завършва с думите: “Нека заедно , като поклон пред таланта и паметта им, да осъществим тяхната мечта“.

[ Редактирано сб юни 14 2008, 16:14 ]
Най-отгоре
noemis
сб юни 14 2008, 15:07
Гост

360° България: изложба фотографии

Бургас - 26 юни - 23 юли, ул. Александровска (пл. Тройката)

Изложбата ще включва общо 120 платна с фотографии на места от България, снимани от птичи поглед с мотоделтапланер и парапланер, дело на нашия роден фотограф – Александър Иванов, който по всички параграфи е постиганл уникалността и качеството на фотосите на своя френски колега Ян-Артюс Бертран.


РОЗОВИ ПЕЛИКАНИ, ЕЗЕРОТО ВАЯ, БУРГАСКО
Вая е най-голямото естествено езеро в България с площ от 2400 ха. Изобщо Бургас е много богат откъм води. Езерата в района са много ценни, особено за птиците. Знам, че като се появят розовите пеликани – те са прелетни птици, движат се по Виа Понтика – остават тук за около месец. Долитат в края на август или началото на септември, почиват малко и продължават към Африка. Обикновено домуват на Атанасовското езеро, което е по-закътано, само че там няма риба. Затова през деня прелитат до Вая, за да се хранят. Обикновено ловуват заедно с кормораните. Кормораните са отдолу, под водата, а пеликаните са отгоре, във въздуха, и така подкарват рибата към плитчините. Много е интересно.


НАЖЕЖЕНИ ТИГАНИ, ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ, БУРГАСКО
Цветът на солните полета наистина е такъв. Не се вижда отдолу, защото, като застанеш на нивото на солниците, небето влиза в този цвят и „тиганите” не изглеждат така червени. Отгоре като погледнеш, е друго. Пак влиза синка от небето, но не толкова. Този розово-червен цвят се дължи на солничното раче артемия. То вирее във вода до десет пъти по-солена от тази в морето. Тук явно съм му хванал летния бум. Знам, че през август само в един литър вода се намножават над 3000 рачета.

ОЩЕ СНИМКИ
Най-отгоре
noemis
сб юни 14 2008, 15:09
Гост


Откриха най-старото селище по Черноморието близо до Бургас


Селище на повече от 7 хиляди години откриха археолози край Бургас. В праисторическата могила на 10 км.северно от града, на територията на Бургаския затвор, на площ от 6 дка и в дълбочина 2.5 м са намерени около 250 находки от късния неолит и ранния халколит, предаде БГНЕС.

Изкопани са над 250 вещи, най-ранните от които на 5000 години преди Христа. Те свидетелстват за земеделие, скотовъдство и добив на сол като поминък на древните обитатели на местността. Открити са и ритуални съдове на царя-жрец.

Сред уникалните находки е четвъртита глинена призма, изписана от всички страни с идеографско писмо, която специалистите датират от 5 хилядолетие преди Христа. Откритието е първо по рода си. Предполага се, че това е култов предмет, използван за жертвоприношения. За подобна цел е служел и възстановеният керамичен ритуален съд без дъно, използван задължително върху друга вещ.

Открито е и медно шило в костена дръжка, което е по-необичайно за периода и археолозите считат, че това е най-старото медно сечиво в региона, известно досега. Любопитно е, че сред находките има кости на плавателни птици, което се обяснява с близостта на обекта до Атанасовското езеро.

Артефактите са най-старите, намирани изобщо по крайбрежието на Черно море, включително и в Турция и Кавказ, което сочи недвусмислено, че Бургас е кръстопът на най-древните цивилизации.
-ВРЪЗКА-
-ВРЪЗКА-
-ВРЪЗКА-


Чуйте в звуковия файл за уникалните открития от директора на музея Цоня Дражева и специалиста по праистория Мирослав Класников:
-ВРЪЗКА-
==================

ПП. Става въпрос за праисторическа могила в местността “Солна нива”, в двора на затвора-общежитие за лек режим по пътя за село Ветрен.

[ Редактирано сб юни 14 2008, 17:53 ]
Най-отгоре
noemis
сб юни 14 2008, 15:12
Гост


Френски шансони ще смаят бургазлии

Веселин Максимов
13 юни 2008 13:43Френският певец, музикант и композитор Жил Бютен ще гостува в Бургас от 16 до 19 юни. Лиричният бард с прякор “Скитникът” ще изнесе концерт за любителите на нежния шансон на 17 юни на лятна естрада “Охлюва” в Морската градина.

Жил “Скитника” Бютен е уличен певец, който си акомпанира на латерна, който пътува по целия свят, разпространявайки хубавата музика. В неговия репертоар, във вторник, ще чуете песни от френския фолклор, Едит Пиаф, Ив Монтан, Луис Мариано, Жак Брел, оперни арии и собствена музика.
-ВРЪЗКА-
Най-отгоре
noemis
сб юни 14 2008, 15:51
Гост

Много изненади на “Бургас и морето”

12.06.2008 13:45


БТР, Дичо в дует с Лора Караджова, Графа и Нора от “Music idol” ще разнообразят тазгодишното издание на националния конкурс за песен “Бургас и морето”. Свежа нотка в конкурсната програма ще внесе и изпълнението на най-новият квартет у нас - Борис Годжунов, Николай Урумов, Николай Калчев и Теди Георгиев, които ще изпълнят хумористичната песен “Карето”. Сред другите очертаващи се хитове е песента “Мимето е от Бургас” в изпълнение на Васил Петров, авторската песен “Утре” на Пламен Ставрев, както и “Рапсодия” на Роберта и цигуларя Емил Ганов.

Журито с председател композиторът Виктор Чучков имаше трудната задача да избере 13 от 72 песни, участващи в предварителния кастинг. Още пет песни, пристигнали в последния момент, ще бъдат допълнително оценявани. Ако някоя от тях събере необходимия брой точки, ще бъде добавена към финалистите, уточниха организаторите.

“Нивото на кандидатите тази година беше изключително високо, дори големи звезди, като Маргарита Хранова и Петя Буюклиева не успяха да се класират на финала, но крайният резултат ще изненада приятно зрителите”, сподели Весела Йорданова, директор на дирекция “Култура, маркетинг и връзки с обществеността “ към община Бургас.

Тази година “Бургас и морето” е под патронажа на Кмета на Бургас Димитър Николов. Конкурсът ще се проведе на 2 и 3 август на сцената на Летния театър. Конкурсната програма ще бъде предавана директно по bTV, която вече започна излъчване на клиповете-финалисти. Слушателите на другия медиен партньор – “БГ радио” пък ще имат възможност да определят десетте най-големи хита, свързани с морето, които ще бъдат изпълнени през втората вечер на фестивала. По същия начин ще бъдат определени десетте най-големи хита с българска филмова музика, които ще звучат през първата фестивална вечер.

Водещ на най-бургаския конкурс ще бъде популярният певец Орлин Горанов, в компанията на две тайнствени дами, открехват завесата организаторите от община Бургас. Техните имена ще станат известни в последния момент, за сега се знае само, че са блондинка и брюнетка. За воденето на шоупрограмата ще помага и актьорът Димитър Рачков, неотдавнашен крал на първия в историята на града Карнавал на изпълнителските изкуства.

С това изненадите на “Бургас и морето” не свършват. Повече подробности очаквайте на 2 август в Летния театър.
-ВРЪЗКА-

[ Редактирано сб юни 14 2008, 15:56 ]
Най-отгоре
noemis
вт юни 24 2008, 13:08
Гост

Бургас се превръща в Сан Ремо

Тази година ще се сбогуваме със стария, сякаш вечен фестивал "Бургас и морето" и "неговите трудови хора" и ще приветстваме обновената попфиеста. Сега СИА адвъртайзинг и компания ще правят модерно шоу. Водещ ще бъде Орлин Горанов - заедно с две тайнствени дами. Техните имена ще станат известни в последния момент, засега се знае само, че са блондинка и брюнетка. Във фанфарите ще се включи актьорът Димитър Рачков. Господарят на ефира неотдавна стана крал на първия в историята на града карнавал на изпълнителските изкуства. БТР, Дичо в дует с Лора Караджова, Графа и Нора от Music idol ще разнообразят изданието на националния конкурс за песен. Свежа нотка ще внесе и най-новият квартет у нас - Борис Годжунов, Николай Урумов, Николай Калчев и Теди Георгиев, които ще изпълнят хумористичната песен "Карето". Сред другите очертаващи се хитове е песента "Мимето е от Бургас" в изпълнение на Васил Петров, авторската "Утре" на барда Пламен Ставрев, както и "Рапсодия" на Роберта и цигуларя Емил Ганев.
Журито с председател композитора Виктор Чучков имаше трудната задача да избере 13 от 72 песни, участващи в предварителния кастинг. Още пет парчета, пристигнали в последния момент, ще бъдат допълнително оценявани. Ако някоя от тях събере необходимия брой точки, ще бъде добавена към финалистите, уточниха организаторите.
"Дори големи звезди като Маргарита Хранова и Петя Буюклиева не успяха да се класират на финала, но крайният резултат ще изненада приятно зрителите", сподели Весела Йорданова от община Бургас.
Конкурсът е под патронажа на кмета Димитър Николов. Шоуто е на 2 и 3 август в Летния театър. Състезанието ще бъде предавано директно по bTV, която вече започна излъчване на клиповете финалисти. Слушателите на "БГ радио" ще определят десетте най-големи хита, свързани с морето, които ще бъдат изпълнени през втората вечер на фестивала. По същия начин ще бъдат определени десетте най-големи хита с българска филмова музика, които ще звучат през първата фестивална вечер. В сайта "burgasimoreto.org 2008" са пуснати имената на утвърдените песни. 15 са конкурентите за голямата награда от 25 000. 193 000 лв. е размерът на предвидения бюджет за фестивала.
Людмила Първанова
СТАТИЯТА
Най-отгоре
noemis
чт юни 26 2008, 13:43
Гост

КАКВО

На територия от 4 дка., в морската градина на Бургас, ще бъдат изработени пясъчни скулптури обединени в морска тематика. Световноизвестни творци от всички краища на земното кълбо идват в Бургас, за да направят възможен първия в България Фестивал на пясъчната скулптура.

КОГА

17 Юни до 04 Юли - оформяне на пясъчните скулптури от артистите. По това време входът ще бъде отворен за тези, които са любопитни как от обикновен пясък изникват всякакви форми.Официалното откриване - началото на Юли, като пясъчния град ще е на разположение за разглеждане през целия летен сезон.

КЪДЕ

Пясъчният град е разположен в северната част на морската градина на Бургас, между градските тенис кортове и конната база, в близост до хотел Парк.

-ВРЪЗКА-

Най-отгоре
g06ky
чт юни 26 2008, 18:19
Гост
Това ще е наистина много интересно с пясъчните скулптури жaлко че няма да мога да го видя...някои да го снима еи :)
Най-отгоре
noemis
ср юли 02 2008, 18:13
Гост

За първи път: МTV фестивал в Бургас

Диана Бедросян
2 юли 2008 14:17Първият по рода и мащабите си у нас музикален фестивал, чийто медиен партньор ще бъде MTV ще се проведе в Бургас. Обшина Бургас е домакин на фестивала и съорганизатор.

„Фестивалът ще се нарича „SPIRIT of Burgas” /Духът на Бургас/ и има потенциала да се превърне в най-горещото музикално събитие в Европа това лято. Очакваме на бургаския бряг да дойдат хиляди меломани от цял свят”, обяви кметът на община Бургас Димитър Николов, който е патрон на събитието.

Той официално представи новия фестивал и неговото име на пресконференция, в която участваха още Крис Гилис – директор „Събития на живо” в MTV, Ники Райт – отговорник „PR и маркетинг” на фестивала, промоутърът Иван Вълков и директорът на бургаското общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти” Михаил Куцев.

„SPIRIT of Burgas” ще се проведе от 15 до 17 август на Централния градски плаж. Телевизионни предавания от фестивала ще се излъчват по 9 MTV канала в 36 страни. Хедлайнер на една от фестивалните вечери ще бъде легендарната ню уейв банда „Систърс ъф Мърси”, които гостуват за първи път в България.

В Бургас ще пристигнат и колоритните „Ейшън дъб фондейшън”, чийто стил представлява смесица от рап, хардкор и рага. Световните медии напоследък прикачиха на „АДФ” етикета „най-добрата група на живо”. Във фестивала ще участват още „Пендулум” – водеща сила на световната „дръм анд бейс” сцена, хип-хоп доминаторът „Фараон Монк”, суперактуалните „Груув Армада” и „Бонобо”, диджеите от „Метрополис”, артистите от лейбъла HMSU, „Гравити Ко” и други известни български изпълнители.
-ВРЪЗКА-
Най-отгоре
Klirik
ср юли 02 2008, 18:31
Гост
Днес разгледах изложбата 360 градуса - България. Останах много впечатлен и изненадан от уникалната природа на страта ни.Горещо ви препоръчвам да отидете. А ако това Спирит наистина се състои........ще има значение за абсолютно всяка част от живота на бургазлии.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>   

Иди:     Най-отгоре


Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System