Форуми
Нефтохимик Бургас :: Форуми :: Бургас :: Град Бургас
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Гласувайте за Бургас !
Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji
Автор Отговор
dach
нд окт 04 2009, 00:52
Гост
Това не ми пречи с нетърпение винаги да се прибирам в родния си град. Напоследък съм много често по командировки , във всеки град намирам по нещо хубаво, най-вече кръчми , но най-си ми е добре в нашия си град.
Най-отгоре
ZA
нд окт 04 2009, 12:03
Гост
Тази класация въобще не е за най-добър град за живеене. Ако тук се мери нещо, то е нивото на компетентност, безпристрастност и независимост на българската журналистика и резултатите не са много окуражаващи. Гласуването на слушатели и читатели по интернет пък, показва единствено интелигентността или комплексираността на гласуващите.

Следя вече трета година тази класация и изводите ми не са на базата на повърхностни наблюдения. Предните години най-активно подкрепяха своя град, като дори го бяха обърнали на въпрос на чест старозагорци и русенци. Даже имаха дълги спорове кой е по-добрия град от двата. Естествено, хората от останалите градове доста се смяха на изхвърлянията и на едните и на другите. За всеки е ясно, че и двата града, макар да имат и хубави неща в тях, отстъпват по почти всичко на София, Пловдив, Варна и Бургас. Е, аз не искам Бургас да става за смях, по подобие на Русе и Стара Загора и нямам никакво намерение да гласувам по 1000 пъти, само за да станем първи в съревнованието на комплексарите. Нека за нас да гласуват жителите на други градове, така поне ще има някаква полза от тези гласове, защото поне ще се ползват за ориентир как ни възприемат.

Колкото и да си обичаме града, истината е, че имаме още много, много път да извървим, докато имаме основание да го наречем добро място за живеене. И не е истина, че не оценявам добре това, което имаме. Бургас е един от най-чистите градове, съществуващите паркове и градинки са добре поддържани, администрацията работи на прилично за България ниво и най-важното – наистина се работи за подобряване качеството на живот.

Но само ще нахвърлям някои неща, за които се сещам на първо четене:

1. Споменатите вече паркове и градинки са твърде малко, особено в новите квартали. Причините са ясни, но факта си е факт. Освен морската градина и занемарения парк в „Славейков” всичко друго си е квартални градинки. Няма да забравя мой познат от Асеновград, който страшно харесваше Бургас ми разказа как нямал търпение да разгледа Борисовата градинка и колко беше разочарован от мащабите на тази наша „гордост”. Със сигурност ни трябват още поне 2 големи парка, но истински, а не само на думи.

2. Къде са ни големите музеи, хубави художествени галерии, библиотеки с богат фонд, кино? Какво точно можем да покажем на туристите?

3. Зоологическа градина, аквариум, лунапарк, аквапарк? Какви атракциони имаме?

4. Нощния живот в града никакъв го няма. Мнозина може и да възразят, но знам какво беше преди 10 години, примерно. Почти не останаха места, на които се пуска друго, освен чалга, а менюто по дискотеките е ограничено до определени марки алкохол, който на всичкото отгоре е фалшив. Покрай гангстерските изпълнения вече ми се струва всички предпочитат да се събират в приятелски компании, да си ходят на гости, по хижи и т.н., но не и да посещават нощните клубове. Не, че съвсем са останали без посетители, но атмосферата въобще не прилича на голям град с претенции.

5. В центъра на града заведенията намаляват от година на година, за сметка на жилищните сгради и офиси. Лятото на Спирит-а всички гости се оплакваха, че в късните часове нямаше къде да хапнат или просто да пият по нещо. Ама какво да си говорим – през лятото в 22:30 започваха да мият Александровска.

6. И на болната ни тема – как да гласувам Бургас, след като единствения отбор, който играе в „А” група е всъщност Вихър – Айтос, а единствения стадион в града е собственост на Черноморец – Поморие?


[ Редактирано нд окт 04 2009, 12:09 ]
Най-отгоре
noemis
нд окт 04 2009, 16:22
Гост

Тази анкета „Най-добрият град за живеене в България" е за комплексари.
Ние българите мнооого обичаме да си ги мерим и да спорим кой е по най.

Истината е, че ако човек се чувства щастлив и доволен от мястото където живее (град, село, паланка - все тая) изобщо няма да му дреме за подобни класации.

Ето едно мнение, с което съм напълно съгласен:
Наи-добър за живеене град? Наи-добър за кого обаче?
Ако съм млад, амбициозен, образован, ако търся реализация, нощен живот, луксозни магазини, ако не ме притеснява шума, блъсканицата, големите разстояния, предполагам, че най-добри за живеене ще са София, Пловдив, Варна, Бургас.
Ако съм преминал 50-те, или пък съм пенсионер, ако се дразня от задръствания, смог, високи цени, анонимност, и искам спокойствие, чист въздух, тишина, нормални цени.. предполагам, че ще харесвам някой по-малък и по-спокоен град.
Затова не може да се обобщава, тъй като различните хора ценят различни неща в един град. Когато съм виждала подобни класации за САЩ, които много често се публикуват в Yahoo, класирането винаги е по определени критерии, например - най-безопасни за живеене, най-евтини за живеене, с най-чист въздух и т.н. Всеки сам да си избере какво го вълнува и какво търси в един град, за да се чувства добре в него.
Иначе старанието да се избута Варна на първо място определено говори за силно лобиране на варненци:) Не е лош град, особено лятото, но натрупването на точки във всички субективни критерии, и липсата на толкова много в обективните такива, не говори много добре за съставителите на тази анкета. Истината е, че Варна няма да стане по-хубава от това, че е първа в тая класация:)
Даве е учудващо колко хора така пламенно защитават градовете си, при положенив, че състоянието на повечето градове в България не е никак розово, с куп нерешен проблеми и ужасна инфраструктура. Който малко е пътувал и е видял как е по света, ще се съгласи, че сме много, много изостанали по всичко. Като се добавят и намусените физиономии, не е чак толкова хубаво да се живее ж България:)
Но, както се казва в един стар виц:"Родина, татковото":) Лошо е, но ни е мило и родно, и си го защитаваме, и обиждаме останалите...
Ако поне един кмет се трогне от тая класация, и подобри едно нещо в някой град, пак има смисъл. Най-малкото се замислихме и се вгледахме в красотите на собствените си градове. Така че до догодина:)

-ВРЪЗКА-


[ Редактирано нд окт 04 2009, 16:34 ]
Най-отгоре
Slimky
пн окт 05 2009, 16:09
Гост
Абе сега осъзнавам Бургас какво представлява за България... Наистина е в пъти по-добър за живеене от София и по-малки градове като Плевен, Пазарджик, Петрич и т.н.
Може би Варна и Пловдив са по-добре (не съм особено запознат), но за мен Бургас винаги ще си остане номер едно.
Най-отгоре
IkariNoRei
пн окт 05 2009, 20:06
Гост
Slimky написа ...

Наистина е в пъти по-добър за живеене от СофияБи ли се обосновал?

[ Редактирано пн окт 05 2009, 20:06 ]
Най-отгоре
Slimky
пн окт 05 2009, 21:19
Гост
Това е моето мнение, не го казвам все едно за всички е така.
София безспорно си има предимствата, но Бургас компенсира с море, по-малка популация(което за мен е +), в столицата гъмжи от селяни ... за мен това прави Бургас по-добър град за "живеене", а не за кариера или образование .
Най-отгоре
valjoooo
пн окт 05 2009, 21:30
Гост
Подкрепям напълно Slimky даже аз може би съм и по краен от него що се отнася до това кой град е по-добър за живеене. Имал съм 2-3 възможности да отида да работя в София даже имаше възможност да почна работа като част от медицинския екип на отбор от "Б" група на доста добра заплата на отказа категорично, защото тук съм роден тък се чувствам добре. Майната им на парите и кариерата. Да Бургас определно не е най-добрия град за живеене в страната, но за мен е!
Най-отгоре
IkariNoRei
пн окт 05 2009, 22:42
Гост
Колко години си живял другаде, за да сравняваш?
Бургас има всички предпоставки да е номер 1, но само с предпоставки не става. Много работа има да се свърши. И именно в тази насока трябва да се насочи този местно-патриотичен ентусизазъм, отколкото за глупави самозалъгвания тип "кой е по- по- най-"...
Най-отгоре
MaXiMuM
вт окт 06 2009, 08:03
Гост
Аз пък мисля, че когато се дават такива мнения трябва да се казва какво точно трябва да се върши.
И тук нямам впредвид "трябва да се подобри инфраструктурата и обществените услуги".

Кажете според вас какво точно трябва да се направи и откъде трябва да дойде финансирането и т.н. и т.н.
Ето аз казвам например, че трябва да има железопътна линия от Слънчев бряг до Китен (поне) и най-важния транспортен възел да бъде в Бургас.
За направата на подобно съоръжение трябва да има възвръщаемост. Аз смятам, че пътникопотока ще е огромен и никой няма да се заминава да пътува с досадните маршрутки и т.н.
Финансирането - Джереми, Джесика и Джаспърс са оперативните програми на ЕС, които финансират големи инфраструктурни проекти. Е точно нещо такова биха го подкрепили с радост.

10 идеи такива да се измислят и да се осъществят и Бургас ще цъфне. Измислете, предложете и да идем при кмета да му ги връчим по повод проучването. :)
Най-отгоре
niko_nsg
вт окт 06 2009, 11:30
Гост
Виж,това е идея,стига само кмета да има желание за нещо подобно,ама пък що ли си мисля,че в общината тия работи отдавна са дъвкани,щом ние се сещаме,предполагам,че и там не са по-недосетливи от нас...
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>   

Иди:     Най-отгоре


Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System