Форуми
Нефтохимик Бургас :: Форуми :: Бургас :: Град Бургас
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Най-малкия в света бозайник - бургазлия
Редактори: ji
Автор Отговор
PETRUCCIANI
чт дек 24 2009, 19:52
Гост
Най-малкия в света бозайник - бургазлия

Етруска земеровка
Suncus etruscus
Сем. Земеровки
Разред Насекомоядни
Местообитание : Южна Европа, Кавказ, Иран, Ирак, Индия, Китай, Арабски полуостров, Алжир, Нигерия

Преди 150 години един италиански природоизпитател открива в гнездо на сова, останки от костите на зверче. Сензационното беше не това, че е непознато на учените, а неговите нищожни размери от само няколко сантиметра. Въпреки че още тогава получи името етруска земеровка-пигмей, дълги години остана загадка за науката.

Дълга е 3-4см. и с тегло едва 2,5 грама.

Улавянето на етруската земеровка дава възможност да се разкрият някои удивителни неща от живота на този бозайник. За да може да живее тя трябва да яде непрекъснато. По този начин поддържа телесната си температура постоянна. Дъждовни червеи, паяци, скакалци и бръмбари- това са нейната храна. Не рядко се нахвърля и върху дребни гущерчета. Този чудноват бозайник изяжда денонощно два пъти повече храна, отколкото сам тежи. Той почти няма време да спи. За да намери, улови и изяде необходимата храна, животното е в непрекъснато движение. Ако обаче не намери храна, земеровката ляга, свива се на кълбо и заспива дълбок сън. След около два часа тръгва отново на лов и ако пак не намери нищо,печалният му край е неизбежен - умира от изтощение.

Тези животни водят самотен начин на живот, с изключение на периода когато майката отглежда малките си в гнездото,сгушени сред корените на някое дърво. Женските раждат по 4 пъти между април-май и септември-октомври, като кърмят малките около 20 дни.
Всички земеровки притежават слаба отрова. Тя може само да омаломощи животно с големината на земен червей, но служи за защита, тъй като хищника, изял земеровка, обикновено веднага я повръща.
Още един световен рекорд при бозайниците е притежание на етруската земеровка. Огромното количество храна, която тя поема ден и нощ, изисква голяма жизненост. По тази причина нейното сърце пулсира не колко да , хиляда и триста пъти в минута! Това е 20 пъти по-бързо от човешкото сърце и петдесет пъти от сърцето на слона. Наистина забележително! Поради тази причина и продължителността на живота не е голяма - около 15 месеца.

Най- голямата наша пеперуда, голямото нощно пауново око, е истински гигант в сравнение с този дребосък.Даже и бръмбарът- рогач е далеч по- голям от етруската земеровка. По- малки бозайници от тези зверчета не са открити никъде по нашата планета.

В България се среща на различни места, едно от тях е района на Атанасовското езеро, което е природен резерват.Тук този вид е застрашен. Използването на пестициди, интензивното селско стопанство и загубата на естествени местообитания водят до намаляване и изчезване на популациите и.

Интересно ми е, след като майката тежи 3гр.малките, които са 3-4бр. колко тежки ще са.

-ВРЪЗКА-

[ Редактирано чт дек 24 2009, 19:53 ]
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре


Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System