Форуми
Нефтохимик Бургас :: Форуми :: Бургас :: Град Бургас

<< Предишна тема | Следваща тема >>
Бургас - презареждане
Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji
Автор Отговор
MaXiMuM
пн фев 22 2010, 22:54
Гост
Между другото относно "Супер Бургас". За да започне там строежа и всичко трябва още много документация да се напише.
Просто работата е толкова тромава заради липса на добра комуникация между София и Бургас. И най-вече защото всичко е под шапката на министерството на транспорта. Ще стане де. При условия на криза обаче много трудно могат да се отделят пари за подобен рисков проект от гледна точка на възвръщаемост.
Просто сега за да влязат в бюджета предвиден за 2010 и за да остане той балансиран държавата трябва яко да пести и да изтисква от хората.
Идеята е да се влезе в Еврозоната. Българите като търпелив народ си плащат и си мърморят под носа.
Надеждата е още малко да има напън и след това да дойдат по-добри времена.
Общото с Бургас в случая е, че тук няма какво толкова да се инвестира в момента. Голямата надежда беше за завода за обработка на метали на Voest Alpine. Само че в близките 2 години едва ли изобщо ще обявят къде ще го строят. А се конкурираме с едни румънци.
Решат ли обаче за Бургас...и най-вече построят ли го...очаквай наистина голям растеж за града и за заплатите му.
Относно заплатите...тъжно е, но в Бургас заплащането за квалифициран персонал е много ниско. Прекалено.
Най-отгоре
stisho
пн фев 22 2010, 23:57
Гост
ако вашето детство е минало там ......моята действителност минава покрай да щит дупка у центару......... винаги я заобикалям .......... ей там ако не направят нещо ще ги призная за много ама много тъпи копелета ........
Най-отгоре
WarKiller
вт фев 23 2010, 10:14
Гост
MaXiMuM написа ...

Относно заплатите...тъжно е, но в Бургас заплащането за квалифициран персонал е много ниско. Прекалено.

Не съм особено съгласен. Заплащането в сферата, където аз работя примерно е същото като във Варна или Пловдив. Проблемът не е в това, а по-скоро, че има сериозен дефицит на сериозни компании или чужди фирми, които дават такива възнаграждения и търсят квалифициран персонал. Реално в IT сектора в момента има малко повече възможности за работа в Стара Загора и дори Русе, отколкото в Бургас, а иначе заплащането е сходно навсякъде, с изключение на София.

Ок, аз виждам няколко причини Бургас да е отбягван от инвеститори... Едната е пълната липса в последните 15 години на идеи за създаване на условия за изграждане на логистични бази и нови удобни индустриални и комерсиални зони. Сега имаме някакви наченки за това на хартия, които естествено ще се забавят още доста във времето. Второ - потенциалът на пристанището въобще не се използва. Жалко е, че проектът "Супер Бургас" върви толкова тромаво, а и въобще идеята за него е ужасно закъсняла. Трето - Бургас не е студентски център. През последните години в БСУ се правят много добри неща, но бъдещето там според мен е в откриването на модерни и не толкова популярни все още в България специалности. Нещо подобно на това, което правят в НБУ. Другото, което си мисля отдавна е обща стратегия с ВХТИ за реконструкция на съществуващите общежития и изграждането на нови такива там, които да се ползват от студенти на двата ВУЗ-а. Нещо като малък студентски град, който ще направи атрактивно за инвестиция целия район наоколо.

А ако се върнем на темата за моловете и кината. Наистина сме на опашката в сравнение с другите големи градове, но и там не е чак толкова розово положението. Примерно в Стара Загора освен съществуващия Парк Мол - мисля, че строят още два в момента и един е в проект, но пък доста от наемателите в съществуващия са пред изтегляне или вече са затворили. Не знам как си правят сметката тези инвеститори, но и без да си специалист е ясно, че толкова много търговски площи са абсурдно много за град с тези мащаби.
Иначе за кината - само ние и Русе си нямаме модерно кино и докато в Русе очакват отварянето на такова в почти готовия им мол, нашата най-близка във времето надежда е за Галерията, чиито строеж е все още на ниво подготовка на терена.
Всъщност обаче... ето и пример за уж дългоочаквано, но неуспешно кино - в Плевен преди 2 години хванаха една стара сграда в центъра с размерите на нашата Трия, реконстурираха я и Арена откриха една зала в нея. Това, което се чува обаче е, че интересът въобще не се е оправдал, киното си стои празно и е пред затваряне. Подозирам, че при нас може да се случи същото... мрънкаме сега за модерно кино с много зали и накрая когато го получим - най-вероятно ще си стои празно...
Най-отгоре
nafta youth again
вт фев 23 2010, 10:19
Гост
stisho написа ...

ако вашето детство е минало там ......моята действителност минава покрай да щит дупка у центару......... винаги я заобикалям .......... ей там ако не направят нещо ще ги призная за много ама много тъпи копелета ........

Пазят го за нас... там ще е стадиона на Възродения Нефтохимик ;) rfger:)

[ Редактирано вт фев 23 2010, 10:20 ]
Най-отгоре
strannika
вт фев 23 2010, 11:40
Гост
nafta youth again написа ...

stisho написа ...

Пазят го за нас... там ще е стадиона на Възродения Нефтохимик ;) rfger:)

въй дали няма да е харабия стадиона да е в центару rfger:)
Най-отгоре
MaXiMuM
вт фев 23 2010, 18:24
Гост
WarKiller написа ...

MaXiMuM написа ...

Не съм особено съгласен. Заплащането в сферата, където аз работя примерно е същото като във Варна или Пловдив. Проблемът не е в това, а по-скоро, че има сериозен дефицит на сериозни компании или чужди фирми, които дават такива възнаграждения и търсят квалифициран персонал. Реално в IT сектора в момента има малко повече възможности за работа в Стара Загора и дори Русе, отколкото в Бургас, а иначе заплащането е сходно навсякъде, с изключение на София.

Ок, аз виждам няколко причини Бургас да е отбягван от инвеститори... Едната е пълната липса в последните 15 години на идеи за създаване на условия за изграждане на логистични бази и нови удобни индустриални и комерсиални зони. Сега имаме някакви наченки за това на хартия, които естествено ще се забавят още доста във времето. Второ - потенциалът на пристанището въобще не се използва. Жалко е, че проектът "Супер Бургас" върви толкова тромаво, а и въобще идеята за него е ужасно закъсняла. Трето - Бургас не е студентски център. През последните години в БСУ се правят много добри неща, но бъдещето там според мен е в откриването на модерни и не толкова популярни все още в България специалности. Нещо подобно на това, което правят в НБУ. Другото, което си мисля отдавна е обща стратегия с ВХТИ за реконструкция на съществуващите общежития и изграждането на нови такива там, които да се ползват от студенти на двата ВУЗ-а. Нещо като малък студентски град, който ще направи атрактивно за инвестиция целия район наоколо.

Ами аз не говорих конкретно за IT сектора. Аз например говоря за счетоводители, търговци, инженери, преводачи ако щеш.
Там нещата хич не са розови. Например за счетоводител в Бургас дават около 500-600 лева (това са добрите оферти). Не се търсят хора и в банковия сектор. Всичко това рефлектира върху останалите заплати. Мен ако питаш много се разчита на туризма и това ни е основната грешка. Защото се казва:"Района е туристически => трябва да се развива тази дейност."
А района освен туризъм има пристанище, завод и всички предпоставки да се развива от гледна точка на мястото си. Тъпото на това правителство дори ако щеш е, че пренасочват всички инвестиции към София. Липсват също така офис площи за да могат големите инвеститори да започнат да инвестират в Бургас. Има 1000 аутсорсинг фирми, които биха предпочели Бургас пред София именно заради по-ниското ниво на заплащане и качествената услуга. Това нещо обаче трябва да дойде като инвестиция от някого.
Например в Смолян бяха започнали да проектират Бизнес парк (?!?!), но в последствие се отказаха именно заради липсата на капацитет. В Бургас се получава така, че такъв има, но липсва желанието за инвестицията. А такава би била много лесна според мен в началото на града. Но липсват предложения или желание.
Например логистичните бази са едно на ръка, но помисли дали има такъв голям стокообмен между Бургас и другите градове, за да има такива големи логистични центрове. Аз съм сигурен, че Пловдив и Стара Загора са много по-добре разположени от тази гледна точка. Би могло да се мисли в тази посока единствено ако се засили яко стокообмена с Русия, Грузия, Турция (във вътрешността й). Много ме съмнява в скоро време това да се случи просто ей така. За да се развие стокообмена трябва да има желание от страна на нашата държава. А така сега като гледам желанието на държавата към момента е да бъдем по-скоро нещо като извор на кадри за туристическата дестинация.
Има ли инвестиции в тежката индустрия, би могло да има и развитие. Иначе няма как да стане. И тези инвестиции хората се стараят да ги набавят само от чужбина и по-специално от Запада. А истината е, че на тях там не им трябват такива заводи, защото те захранват собствените си пазари или САЩ. Затова и трябва да се търсят инвестиции отвсякъде.

На мен например ми е много интересно, защо все още не са започнали инвестициите в летището след като Фрапорт са УЖ задължени да го направят...
Най-отгоре
WarKiller
вт фев 23 2010, 20:29
Гост
Абсолютно съм съгласен за това с туризма... Само с него не става. Най-добър пример за това е сегашната ситуация в Гърция и Испания, които разчитат изключително много на туризма си.

Относно логистиката... За пример ще ти дам, че от няколко месеца на територията на бившия Сомат има голяма логистична база на Vestas, които са датска фирма и са най-големият производител и търговец на ветрогенератори в света. Елементите пристигат до тук с кораби и от тук се извозват най-вече за Румъния и Сърбия.
Бургас има супер потенциал да развива подобен тип логистика според мен. Въпросът е да предложим условия.

Иначе държавната политика "всичко в София" е много дълга тема и неведнъж сме си говорили по нея. Най-голямата идиотщина в България. Определено не са виновни инвеститорите, а държавата за да продължава това да се случва.
Най-отгоре
rayko_bm
ср фев 24 2010, 11:39
Гост
На мен пък ми се струва, че в Бургас положението не е по различно от другите големи градове.
Не съм чул някъде да е постиганото нещо значимо, само молове и това е (а като си помислиш, че сме вече към 7 млн).
И преди да започне тая прословута криза нещата не бяха добре в цялата страна, просто темповете на развитие са много ниски, заплатите също и естествения резултат от всичко това е налице - нищо ново в Бургас.
Не ми се вяра някой голям чуждестранен инвеститор да се вдигне в момента и тръгне да строи заводи и т.н.; някой по нагоре беше казал - на запад си имат предостатъчно такива, а и честно да си призная не ми се ще още представители от сорта на Нефтохима край града - достатъчно му дишаме и сега лайната.
Дори и да се излъже някой и дойде, просто гледа да използва все още съществуващите мощности от социализма. Да не са "луди", че да почнат нещо от нулата.
Не съм съгласен, че туризма ни е най в ред. Чудя се дали има някаква статистика за броя на туристите отседнали в града за миналата година - 100% че нямат и 50 хил. Къде са хотелите?
Уж, щеше да ги има в новия кв. Кьошето, но дрои и когато\ако стане, кой пък ще дойде да почива на 200 метра от летището.
Едниственото решение или по-скоро вариант, си мисля, че може да е в Великите Еврофондове - Общината да си сяда на задника и да ги усвои всичките (образно казано). Ако се уреди инфраструктурата (комуникации, пътища, здравоеопазване, образование и изобщо всичко зависещо от Кмета) може би ще успеем да задържим сегашните фирми и да привлечем нови, а не да си местят представителствата в София като сега.
А колкото до дупката в Центъра - за това сме си виновни ние. Сякаш сме най-алчинте хора в страната - къде ще видиш такова нещо в София или Варна. Или пък баш срещу Общината онова скеле дето стърчи, галерия ли щеше да е, що ли? Точно пък до нас на Ст. Стамболов има пак нещо започнато, ама само започнато - една кооперация седи си така 10 години, а край нея всичко отдавана вече застроиха. Колодрума - същата история. Лакомията е голяма работа.
Най-отгоре
nafta youth again
ср фев 24 2010, 12:32
Гост
rayko_bm написа ...

На мен пък ми се струва, че в Бургас положението не е по различно от другите големи градове.
Не съм чул някъде да е постиганото нещо значимо, само молове и това е (а като си помислиш, че сме вече към 7 млн).
И преди да започне тая прословута криза нещата не бяха добре в цялата страна, просто темповете на развитие са много ниски, заплатите също и естествения резултат от всичко това е налице - нищо ново в Бургас.
Не ми се вяра някой голям чуждестранен инвеститор да се вдигне в момента и тръгне да строи заводи и т.н.; някой по нагоре беше казал - на запад си имат предостатъчно такива, а и честно да си призная не ми се ще още представители от сорта на Нефтохима край града - достатъчно му дишаме и сега лайната.
Дори и да се излъже някой и дойде, просто гледа да използва все още съществуващите мощности от социализма. Да не са "луди", че да почнат нещо от нулата.
Не съм съгласен, че туризма ни е най в ред. Чудя се дали има някаква статистика за броя на туристите отседнали в града за миналата година - 100% че нямат и 50 хил. Къде са хотелите?
Уж, щеше да ги има в новия кв. Кьошето, но дрои и когато\ако стане, кой пък ще дойде да почива на 200 метра от летището.
Едниственото решение или по-скоро вариант, си мисля, че може да е в Великите Еврофондове - Общината да си сяда на задника и да ги усвои всичките (образно казано). Ако се уреди инфраструктурата (комуникации, пътища, здравоеопазване, образование и изобщо всичко зависещо от Кмета) може би ще успеем да задържим сегашните фирми и да привлечем нови, а не да си местят представителствата в София като сега.
А колкото до дупката в Центъра - за това сме си виновни ние. Сякаш сме най-алчинте хора в страната - къде ще видиш такова нещо в София или Варна. Или пък баш срещу Общината онова скеле дето стърчи, галерия ли щеше да е, що ли? Точно пък до нас на Ст. Стамболов има пак нещо започнато, ама само започнато - една кооперация седи си така 10 години, а край нея всичко отдавана вече застроиха. Колодрума - същата история. Лакомията е голяма работа.

искам да прибавя и бившето химическо чистене в Лазур до детската градина ,сега представлява една изкопана дупка и до там а мястото е хубаво и доста голямо ...
Най-отгоре
WoW
ср фев 24 2010, 13:45
Гост
rayko_bm написа ...

Точно на запад си търсят местенца като нашето само дето....
Няма как да чакаме да дойде,защото преди всичко държавата трябва да осигури нужната икономика,и развитие за да ги привлечем.
Естествено говорим за големи компании и марки като NOKIA,Samsung, и така нататък.
В момента това е опцията.
Румъния вече ни бият....
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>   

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF